Zonnewarmte

Hoe werkt een zonneboiler?


De collectoren
Op het dak ligt de collector. De taak van dit apparaat is om zonne-energie om te zetten in warmte. In feite is de collector een met een glasplaat afgedekte aluminium container met daarin een koperen plaat die zonne-energie absorbeert en omzet in warmte. De warmte wordt afgegeven aan een transportvloeistof (water met antivries) en via een geïsoleerde leiding in het huis of bedrijfspand gebracht.


De zonneboiler

Binnen bevindt zich het overige gedeelte van de zonneboiler. Een zeer goed geïsoleerd voorraadvat (meestal 150-500 liter), een pomp en een unit met meet- en regelelektronica. In het voorraadvat bevindt zich tapwater en een warmtewisselaar waardoor de transportvloeistof stroomt die vanaf de collector komt. Het hele warmtewisselsysteem tussen de collector en het voorraadvat is een gesloten druksysteem aangedreven door een pomp.


Opwarming

Bij voldoende zon (en dus warmteverschil) gaat de pomp draaien en stroomt het opgewarmde transportvloeistof vanaf de collector naar de warmtewisselaar, geeft daar de warmte af en stroomt weer terug naar de collector. Het tapwater in het voorraadvat mag opgewarmd worden tot 90 °C, daarna stopt de pomp. Als er geen zon is, wordt de circulatie automatisch gestopt.


Naverwarming
Bij onvoldoende zonne-instraling zoals in de winter, zorgt de comfortfunctie ervoor dat u altijd heet tapwater ter beschikking hebt. Dit is mogelijk doordat de zonneboiler gekoppeld is aan uw bestaande warmwatervoorziening, bijvoorbeeld aan een warmtepomp of aan een CV-combiketel.


Altijd heet water

Het mooiste is de combinatie met een warmtepomp. U kunt de zonneboiler zien als een voorverwarmer. De warmtepomp of de CV-combiketel verwarmt na en zorgt dat het tapwater de gewenste temperatuur bereikt, bijvoorbeeld 60 °C. Is het water uit de zonneboiler heet (voorjaar, zomer), dan hoeft het naverwarmingsapparaat niets te doen. Is het water uit de zonneboiler niet warm genoeg (najaar, winter) dan wordt de naverwarming ingeschakeld. Hierdoor hebt u altijd heet water tot uw beschikking.

Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld uw wasmachine of vaatwasser op dit systeem aan te sluiten.

Contact

C. Hoogendoorn InstallatieTechniek
Kerkweg 29C
4245 TP Leerbroek

Routebeschrijving (klik hier)

0345-569133
06-53442837
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.